Предложение до управляващите

market
Така не може. Илюстрация: vimeo

Човешка, топла, лява новина долетя тази сутрин от управляващите и се настани удобно като депутат в бял автобус. Правителството обмисляло хипермаркетите в България да не работят в събота и неделя, за да се стимулирал оборотът на кварталните магазини.

Леле, като се зарадвах! Откога чакам да настъпи тоя вълшебен момент, не мога да ви опиша. Значи, омръзнало ми е да гледам разни хипермаркети, чиито врати безцеремонно (сами!) започват да се отварят от осем сутринта в събота и неделя, а зомбираният народ – право вътре. Не народ, а стадо – види автоматична врата и тича, да не изпусне.

Те и вратите им нарочно такива – няма да им сложат нещо дръжка, ключалка, решетка, да трябва да буташ, да дърпаш, да риташ с крак… не. Само чакат да се приближи някой и директно го поглъщат.

А вътре – Космос. Една безбрежна шир, едно разхищение на рафтове и колички, една пропиляна територия! Само като си представя колко много паметници могат да се построят на мястото на хипермаркетите, и ми се свива сърцето.

Да не ви казвам и колко пъти съм се губила в тях, ОСОБЕНО в събота и неделя… вече съм престанала да ги броя.

Един път киселото мляко в единия ъгъл, след месец – в другия ъгъл. Един път замразените пилета в един хладилник, друг път – във втори хладилник. Един път промоция на плешка, друг път – на олио. Един път – една продавачка, друг път – друга. Понякога, ОСОБЕНО в събота и неделя, дори са по пет.

Абе, ало, бе? Абе, кой им плаща заплатите на тия, бе?

Въобще, друго си е да идеш в кварталния магазин.

Да е затворено.

Да има бележка, че някой се връща след 10 минути, без да е ясно откога да засичаш.

Да дойде продавачката, да отключи и докато се опитваш да отвориш вратата, да я пипнеш по стъклото с пръсти, а тя да ти изреве:

„НЕСТИЯПРЪСТИПОСТЪКЛОТОБЕМАЙКАМУСТАРА“ /по истински случай от оня ден/.

Да се изпотиш от притеснение и ужас. Да предложиш ли да избършеш с чорап или да си траеш, да не стане по-зле?

На първата крачка да се спънеш в три щайги с тоалетна хартия и натурални сокове и да се изпотиш още повече.

Да слушаш ледената тишина на това, дето се е върнало след 10 минути.

Да си вземеш бирата, или сиренето, или каквото там си имал нахалството да искаш, и да чуеш въпроса ТОВА ли ще бъде??“, от който лъсва грозната истина, че ти си една нещастна амеба, един лигав саламандър, който знае само да се налива с бира до безсъзнание и ненужно тревожи отрудените хора с жалкото си съществувание.

Да няма да ти върне.

Непрекъснато и винаги да ти увива всичко в найлонови торбички и да не разбира защо не ги искаш – „те тея без дръжки са безплатни, бе, госпожо!!“.

На поздрава „Довиждане“ да се дзвери сърдито в рафта със салфетките.

Е, разбира се, не всички квартални магазини са такива, но на мен тези най са ми на сърце и желая да упражнявам върху тях непрестанна стимулация. Така че, аз лично приветствам решението на управляващите да затворят хипермаркетите в събота и неделя.

И, за да им помогна в човещината, имам и няколко други предложения:

Изграждане на Трансградски отходен канал. Немедленно да бъдат събрани бригади от протестиращи лумпени, които с голи ръце да построят канал, свързващ Южното и Северното Черноморие с Витоша и Рила. Така лайната от Китен и Варна безпроблемно ще потекат в цялото си великолепие към бай Кръстьо и Седемте рилски езера, тъй като сателитна снимка показва наличие на малко чиста вода в едното от тях, която е време да бъде усвоена. Освен това и Черноморието малко ще си отдъхне, а и Машенка ще може да натопи глезен на Рапонги без да се гнуси. За да се стимулира българският туризъм, в събота и неделя езерото Ариана ще се затваря и който иска да гребе с лодка, ще може да го прави в канала. За по-голяма естетика отдолу може да ни гледат лицата на управляващите, нарисувани с цветна мозайка.

В събота и неделя всички медии да излъчват на руски, с цел да се стимулира изучаването на този братски език, а и за да се спре „откритата или леко завоалирана антируска пропаганда, която се лее безпрецедентно от малкия екран или по страниците на днешния ни доста разгулен и невинаги добронамерен печат.“ (по „Дума“). Всички деца от 7 до 18 години да бъдат строявани на жълтите павета и да пишат диктовки по руски, докато тежка руменина не избие по бузите им. Ако не избие, те ще им я избият, руменината.

За да се стимулира паметта, токът и водата да спират в събота и неделя. Ехе, кога беше, като се къпехме с бутилки и гледахме телевизия на акумулатор от Жигула… Преди повече от 20 години! Въпреки че то сигурно е като карането на колело – никога не се забравя, но дайте да не разчитаме на това. Да не говорим, че така по естествен път ще се реши и проблемът с разделението на красиви и грозни, и в държавата рязко ще настъпи хармонична еднаквост.

А в дългосрочен план, за да се стимулира по-бързото измиране на всички, може да поемете по царския път, и в събота и неделя да забраните всичко.

Така, по мои сметки, ако кокетно свиете позволеното дишане, пиене на вода, хранене и други непотребни физиологични дейности само в последния четвъртък на юли, би трябвало да си решите проблема не за 800 дни, а за няколко часа.

Коментари

коментари

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *